Medi Ambient

Des dels inicis el grup de persones que formem part de la cooperativa hem tingut un especial interès pel medi ambient. Dins d’aquesta branca treballem per recuperar coneixements i valors del mòn agrari i rural. Alhora que treballem per la cura dels boscos posant en valor el benefici que reporten per la societat. També fem sensibilització, a través de formacions, a escoles i instituts sobre la conservació del planeta.

Des de 2012 ens hem preocupat per l’abandó dels boscos. Alhora que hem treballat per a dignificar la feina de les persones que hi treballen. Els boscos no es poden considerar només des del punt de vista extractiu. Cal considerar que aporten a la societat com a recurs terapèutic, de transmissió de respecte, de valors sobre el respecte al medi en el que vivim. La nostra societat va perdent el seu vincle amb allò natural. 

Durant aquests anys hem desenvolupat projectes que posen en valor els productes fustaners i no fustaners. Per exemple, el Projecte Carbó d’Ardenya i Gavarres que pretenia generar ocupació a partir de la gestió dels boscos i la creació de tallafocs. Les fustes resultants de la construcció d’aquestes infraestructures de seguretat es transformaven en carbó vegetal per a restaurants que tenien la sensibilitat respecte d’aquest projecte d’economia social. 

Aquest mateix carbó en pols l’hem investigat amb Universitat de Barcelona i Eurecat entre d’altres. Les seves propietats físico-químiques s’han demostrat eficients per a la reducció de la sobrefertilització, la millora de sòls de conreu, l’intercanvi catiònic i la reducció del reg. Els propers anys aconseguirem implentar aquest producte com a una esmena orgànica que millorarà la productivitat dels nostres camps i hortes.

També vàrem desenvolupar el projecte Boscos Actius que pretenia donar visibilitat a aquelles persones que treballen al bosc de manera il·legal recol·lectant bruc i arboç de manera clandestina. 

Alhora que posavem en valor els projectes medi ambientals al Projecte Territoris Singulars que oferia una carta de serveis a través d’empreses sensibilitzades amb la problemàtica de la inserció laboral a propietaris de finques grans que requerien manteniments diversos.

Al llarg d’aquests anys també hem treballat en el manteniment d’espais naturals protegits, així com en el manteniment d’elements patrimonials com esglésies i castells que formen part de la nostra història com a societat. Alhora que hem treballat en boscos que són franges de seguretat que són zones que protegeixen els béns i les persones que viuen en urbanitzacions o zones allunyades de nuclis urbans.