La cooperativa d’inserció laboral Idària, amb seu a Salt, i l’ONG sevillana Impulsa Andalucía han publicat un informe pioner que mesura, amb xifres i testimonis, com l’Economia Social i l’Economia Circular poden transformar el futur laboral de les dones migrants a Catalunya i Andalusia. El projecte, finançat pel Ministeri de Treball i Economia Social amb fons europeus, aporta propostes concretes per combatre la precarietat i impulsar ocupació de qualitat, sobretot al sector tèxtil.
L’impuls silenciós de les dones migrants
Darrere la xifra de 5 milions de persones estrangeres en edat activa que viuen a l’Estat espanyol, hi ha 2,5 milions de dones que sostenen serveis essencials sovint invisibilitzats. L’informe mostra com, en els últims vint anys, aquestes treballadores han passat del marge al cor del mercat laboral, tot i que una de cada cinc ho fa encara sense contracte. “Les dades evidencien una integració constant, però també el sostre de vidre de la irregularitat”, sintetitza l’estudi.
Catalunya: llums i ombres d’un mercat obert
A Catalunya, la població estrangera ja és el 18 % del total, per damunt de la mitjana estatal. Les dones extracomunitàries tenen una taxa d’ocupació del 58,9 %, fins i tot superior a la de les autòctones, però el preu és alt: atur que dobla el de les catalanes (16,7 %) i un 26 % de contractació parcial que dificulta la conciliació. En paraules de l’informe, “l’accés és massiu, però en sectors de baixa qualificació i sous minsos”.
L’Economia Social i Solidària: un refugi amb futur
El document subratlla el paper clau de les 7.400 empreses de l’Economia Social i Solidària (ESS) catalanes, que generen 139.000 llocs de treball amb bretxa salarial reduïda i més dones en càrrecs directius. “Quan el projecte empresarial se centra en les persones i no únicament en el benefici, la inserció es torna realment transformadora”, destaca Idària. Per a dones majors de 45 anys, sovint descartades pel mercat tradicional, l’ESS esdevé un nou inici.
L’empenta de l’Economia Circular al tèxtil
Des del 2015 la Unió Europea situa l’Economia Circular (EC) al centre de la seva agenda, però la circularitat europea és encara de l‘11,5 %. El tèxtil és un dels sectors prioritaris: Catalunya ja impulsa el Pacte per a la Moda Circular, amb la participació de Plataforma Educativa, federació que integra Idària. Les empreses consultades hi veuen avantatge competitiu, però alerten de dos frens: el cost de la matèria reciclada i una demanda encara incipient.
Coosir, un taller que cús oportunitats
Com a prova de concepte, Idària ha posat en marxa Coosir, un taller de costura circular que reutilitza teixits i ha inserit cinc dones en risc d’exclusió social. “És només el principi, però demostra que la circularitat pot generar ocupació digna i estable”, afirma la cooperativa, que vol escalar el model a altres municipis.
Conclusions i reptes
L’informe conclou que la inserció laboral de les dones migrants passa per:
- Regularització i vigilància contra la contractació irregular.
- Formació orientada a sectors emergents de l’EC.
- Suport públic i finançament a projectes d’ESS que actuen com a pont cap a l’ocupació.
Cada palanca social, econòmica i ambiental es complementa: “si millorem la qualitat de la feina d’aquestes dones, millorem també la salut del nostre teixit productiu i la sostenibilitat del planeta”, sentencia l’estudi.

